Fileja är en av de mest använda formaten i Kalabrien. Traditionellt serveras fileja med en stark tomatsås eller med den lokala bredbara chilipepparsalamin ´Nduja som fått "smälta" tillsammans med tomatsåsen.
Den här pastan dyker upp under många namn i Syditalien men fileja eller maccheroni Calabresi (eller lokalt " i maccaruni calabrisi") är nog de vanligaste. Av pastadegen skapas en lång ca 4 mm tjock längd genom att man rullar den. Därefter viras denna runt en träpinne (som kallas ferretu) som sedan rullas mot ett bord. Pastan knippsas av i ca 7-10 cm längder som sedan kokas och serveras enligt ovan. Triclori innebär att pastan görs i tre olika färger; vitt, rött och grönt. Den gröna är smaksatt med torkat spenat och den röda med chilipeppar. Smakerna är inte starkt framträdande även om man känner av lite hetta i de röda filejorna.
Martinas pasta görs av en liten pastaproducent i Kalabrien som är extremt noggrann med valet av råvaror. Mjölet kommer från Syditalien. All pasta pressas i bronsmunstycke och har lång torktid som gör att pastan blir hårdare och behåller en kärna efter kokningen.
Ingredienser: MJÖL och vatten (grön pasta: torkad spenat, röd pasta:torkad chillipeppar)